13 Eylül 2013 Cuma

Gizli Gelin ve Diane Haeger

Kitap okumayı çok seviyorum ama tarih kitaplarını okumak, nasıl desem, ruhumu okşuyor. Bu yüzden hiç bir tarih kitabına kötüdür diyemem. Ama Gizli Gelin kötü diye sınıflandırılacak bir kategoride de değil tabi. Çok yalın anlatılmış, romantik, entrika ve tarih dolu... 

Bu kitabı, tarih okumak isteyen ama zorlanırım diye korkanlara önerebilirim. Gizli Gelin hem İngiltere tarihine başlangıç yapılabilinecek hem de sıkılmadan okunabilecek bir kitap. Diğer taraftan daha önce VIII. Henry hakkında okuyanlara, İngiltere'nin, bir kadına aşkı pahasına kendi kilisesini kuran kralını, ona kafa tutabilecek kadar cesur ve aşık kız kardeşi Mary Tudor'un gözleri ile izlemelerinin farklı bir bakış açısı katacağını ve bu yüzden mutlaka okumalarını tavsiye edebilirim.


Diane Haeger
















Klinik Psikoloji doktorası yaparken ani bir kararla yazarlığa soyunan Diane Haeger, çok sayıda tarihi romana imzasını attı. Yazar kocası ve çocuklarıyla birlikte California'da yaşıyor. 

Not: Yazarın dilimize çevrilmiş iki kitabı bulunmaktadır. Biri Artemis Yayınlarına ait Gizli Gelin, diğeri ise Can Yayınlarına ait Yakut Yüzük. Arka kapak yazısına yer vermek istiyorum. Çünkü bayağı ilgi çekici bir kitap gibi gözüküyor. Eğer aramızda okuyanlar varsa beni bilgilendirirse sevinirim. Yorumlarınızı bekliyorum.


Yakut Yüzük


















Tanıtım Yazısı;

Yıl 1520. Kutsal Roma kenti, ününün doruğundayken ansızın ölen sevgili ressamı Raffaello'nun yasını tutmaktadır. O günlerde genç bir kadın, Roma yakınlarındaki bir manastıra sığınmak ister. Bu kadın, bir fırıncının kızı ve Raffaello'nun sevgilisi Margherita Luti'dir. Raffaello'nun pek çok Meryem Ana tablosuna modellik yapmış olan Margherita, Vatikan Kilisesi'nin hışmına uğramıştır...

Son yıllarda yapılan bir restorasyon çalışması, Rönesans'ın büyük ustası Raffaello'nun "Fırıncı Kız" tablosundaki genç kadının parmağındaki yüzüğün sonradan silindiğini ortaya çıkarmıştı. Tarihçilerin araştırmaları da, Raffaello ile Margherita'nın evlenmiş, ama Kilise'nin hışmından korunmak için bunu gizlemiş olabileceklerini gösteriyor. Diane Haeger, yeni romanı Yakut Yüzük'te, bu buluştan yola çıkarak, Raffaello ile son sevgilisi Margherita'nın tutku ve acı dolu aşk hikâyesini anlatıyor. Yakut Yüzük, İtalyan Rönesansı'nın görkemli olduğu kadar entrikalarla dolu dünyasında geçen usta işi bir tarihsel roman.


Gizli Gelin

















Artemis Yayınlarından çıkan kitabın arka kapak yazısı;

Tahtın gölgesinde imkânsız bir aşk...

VIII. Henry, küçük kızkardeşi Mary Tudor'u taparcasına seviyordu. Ama sevgisi onu, Mary'yi politik emellerine alet etmekten alıkoymadı. Mary, Fransa'nın yaşlı ve hasta kralıyla evlenmeliydi! Bir Tudor olarak aşk evliliği yapamayacağını bilen Mary, Henry'nin en yakın arkadaşı Charles Brandon'a çaresizce aşıktı. Ancak kendine ait hiçbir mal varlığı olmayan yetim Charles'ın hiç şansı yoktu. Mary'nin de zoraki izdivacından önce, ağabeyi Henry'den tek bir söz almaktan başka seçeneği kalmamıştı. Acaba Henry kızkardeşine verdiği sözü tutabilecek miydi?

Ancak tek bir kadın, Mary, VIII. Henry'ye başkaldırmasına rağmen hayatta kalabilirdi.

Acımasız Kral VIII. Henry'nin dikkafalı kızkardeşi Mary Tudor her zaman Ağabeyinin gözdesi olmuştu. Ama şimdi Mary, önemli bir siyasi pazarlık aracıydı. Yaşlı ve hasta Fransa Kralı Louis'ye sunulunca, kaderine razı olmuştu. Ama önce ağabeyinden bir söz aldı: Yaşlı kral öldüğünde, evleneceği adamı kendisi seçecekti. İçten içe gizli tutkuları olan Mary, zekası, cesareti ve cüretiyle kaderine karşı gelmekte kararlıydı.

Gizli Gelin, yüreğine sadık kalarak hayatını tıpkı kral ağabeyi gibi kendi kurallarıyla yaşamak isteyen sıradışı bir kadının zafer dolu hikayesi.

"Etkileyici... Haeger, tarihi ve yasak ilişkileri kusursuz bir biçimde dengeliyor."
-Publishers Weekly-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder